Val la pena allargar la vida útil d'un portàtil?

Title
Go to content

Val la pena allargar la vida útil d'un portàtil?

informati.cat - Blog d'informàtica
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a Maquinari · 10 May 2022
Tags: maquinaridiscdurunitatssd
L'efecte embut
En primer lloc vull explicar aquest concepte. La paraula embut, portada al món de la informàtica, principalment fa referència a la devallada de rendiment de la màquina a causa de la transmissió interna de dades i, en concret, a les dades que es llegeixen o s'escriuen al disc dur.

Entendreu millor el concepte de l'embut (obviant moltíssims detalls) posant com a exemple velocitats reals de transferència d'informació:

  • Les dades que van del disc dur (mecànic) cap a la memòria RAM ho fan a una velocitat (seré molt optimista) de 120MB/s.
  • Una memòria RAM (DDR3 a 1600MHz) té una velocitat teòrica màxima de transferència de dades de 12.000MB/s (aquesta velocitat vindria determinada per la CPU, però he dit que obviariem moltíssims detalls).

Suposo que aquí ja hi veieu el "problema": Podriem deduir que la velocitat real de la màquina la marca el component més lent.
Vida més enllà de la pantalla
Una altra cosa important abans d'entrar en matèria: Si deixes el portàtil damunt la taula i no el toques, seria lògic pensar que no fa res. Bé, no fa res que tu puguis veure, però et puc ben assegurar que internament no para de treballar: Un bon grapat de processos s'estan executant en segon pla. el rellotge, els processos que escolten continuament què passa al teclat o al ratolí, un munt de serveis interns, l'antivirus, la informació que continuament s'està enviant a la pantalla (encara que no hi hagi canvis)...

A la imatge que teniu a la dreta veureu l'activitat del disc dur capturada durant una estona de no fer-hi res.

Ara ja puc entrar en matèria...
Es pot allargar la vida útil d'un portàtil?
La resposta és si. Malgrat que la tendència quan es nota lentitud al portàtil és començar a fer caixa amb la intenció de comprar-ne un de nou, caldria valorar si pot sortir a compte substituir-ne algun dels components (el disc dur en primer lloc i la memòria RAM de manera opcional) per tal de reduir l'efecte embut que he comentat a l'inici d'aquest article.
Toca acomiadar-se del disc dur
El disc dur és el component dels ordinadors que menys ha evolucionat. Si que són més ràpids, tenen més capacitat i són més petits... Però si mirem l'interior d'un disc dur actual i el comparem amb un de fa 30 anys, veurem que els elements que tenen són els mateixos. Però fa uns quants anys van arribar al mercat les unitats SSD (és incorrecte anomenar-los disc dur SSD o disc SSD, no són discs!). Aquestes unitats tenen un parell de factors que els fan molt més ràpids que els discs durs mecànics:

  • No tenen parts mòbils, per tant, l'accés a la informació és directa (per no dir immediata). Reduïnt dràsticament els temps de resposta/espera.
  • Les dades s'emmagatzemen en xips i això fa que la informació "voli", literalment.

Quan he parlat del disc dur he sigut optimista dient que arribaven a transferències de 120MB/s, en el cas de les unitats SSD seré realista i diré que les velocitats són de 540MB/s. Aquestes altes velocitats i gràcies als temps de resposta tant baixos, ajuden a dissimular molt, però molt, el maleït embut.
SATA interface
El rendiment d'una unitat SSD en un portàtil antic dependrà de la interfície SATA que tingui. Aquesta interfície, per dir-ho d'una manera poc ortodoxa, és l'autopista que connecta el disc dur o la unitat SSD amb "l'ordinador". Sense entrar en detalls tècnics només em centraré en les velocitats de transferència de dades de cada versió de SATA:

  • SATA: Velocitat màxima teòrica de 150MB/s. També anomenada SATA-150.
  • SATA II: Velocitat màxima teòrica de 300MB/s. També anomenada SATA-300.
  • SATA III: Velocitat màxima teòrica de 600MB/s . També anomenada SATA-600.

Un altre detall a tenir en compte, i serà ben obvi: Si connecto una unitat SSD SATA-III a un bus SATA la velocitat màxima serà la més lenta de les dues. Això cal tenir-ho molt clar.

Per esbrinar quin tipus de SATA té el portàtil podrem consultar el manual, cercar a internet tenint a ma el model exacte del portàtil (acostuma a estar situat a la part de sota) o, més fàcil encara, utilitzant alguna utilitat com Crystal Disk Info.
Valorem si surt a compte o no fer el canvi a SSD
La millor manera de preparar una valoració és fent-ho amb un portàtil antic al costat, i així ho estic fent mentre vaig escrivint aquest article. En el meu cas es tracta d'un Dell, que va sortir a la venda l'any 2013. Té un processador Intel i5 de dos nuclis i 4 fils de procés. Compta amb 8 GB de memòria RAM i un disc dur de 320GB. Corre el sistema operatiu Windows 7. La interfície SATA (ho he mirat amb la utilitat Crystal Disk Info) és SATA-III.
Estat actual
  • La bateria està pràcticament morta, amb la càrrega al 100% no aguanta més de 20 minuts.
  • Des de que el poso en marxa i fins que el sistema ha arrancat i em mostra l'escriptori han passat 4 minuts i 17 segons.
  • He executat Word i han passat gairebé 45 segons fins que s'ha obert.

Amb questes dades...
Toca prendre una decisió
A molts fòrums i webs quan es parla de les unitats SSD, es deixa anar un eslògan que pot sonar sensacionalista que més o menys ve a dir: "Augmenta el rendiment del teu ordinador 10 vegades". Ja veurem si això és cert o no.

Amb la informació que tinc fins ara crec que val molt la pena allargar-li la vida a aquest portàtil. Amb 8 GB de memòria RAM aniré sobrat per a fer córrer Windows 10 i aplicacions ofimàtiques, accés a internet, xarxes socials, email... Perfecte per a la utilitat que li voldria donar. La decisió ja està presa: Li donaré uns quants anys més de vida.
Què necessito?
  • He calculat que l'espai màxim que ocuparé de la unitat SSD serà d'unes 50GB per tant en tindré prou amb una unitat SSD de 120GB.
  • Com que el faré servir per fer presentacions, em caldrà substituir la bateria.
  • La unitat de disc dur que té actualment l'aprofitaré per tenir un disc dur extern, on hi faré les còpies de seguretat. Per tant necessitaré una carcassa externa per a discs de 2,5 polzades.
El pressupost
Material:
  • Unitat SSD, marca Kingston, amb 120GB de capacitat:  30€
  • Bateria GreenCell d'alta capacitat: 60€
  • Carcassa externa disc dur 2,5 polzades: 10€
Servei técnic:
Pot variar entre 30€ i 60€. Depenent del temps que s'hagi de dedicar a l'hora d'obrir el portàtil i de si volem una instal·lació neta o una rèplica exacta de disc dur a SSD*.

També existeix la opció de fer-ho un mateix, però això comporta certs riscos. Prepararé un article explicant pas per pas com fer això.

Material: 100€ + Mà d'obra: 60€ Ens faria un total de 160€.

*Als meus clients sempre els recomano una instal·lació neta del sistema operatiu i, posteriorment, recuperació de les dades del disc dur.
Resultat final
He substituït el disc dur per la unitat SSD, he instal·lat Windows 10 (aprofitant la llicència OEM de Windows 7 original del portàtil) i també he instal·lat l'Office 365.

Temps d'arrancada del sistema amb SSD: 23 segons. Amb disc dur havia trigat 257 segons.
Temps d'execució de Microsoft Word amb SSD: 5 segons. Amb disc dur havia trigat 47 segons.
Conclusió
Amb l'exemple que he exposat crec que és fàcil treure'n una conclusió i també podem veure que allò d'"Augmenta el rendiment del teu ordinador 10 vegades" no és cap exageració.

Amb aquestes dades davant, surt a compte allargar la vida d'un portàtil, en el meu cas 3 o 4 anys més de vida. El preu s'ha disparat per què necessitava canviar la bateria.

Però potser la conclusió més important que en trec és que actuant d'aquesta manera estem contribuint també a protegir el medi ambient.



Back to content