La contrasenya: Part I - Un caos necessari.

Title
Go to content

La contrasenya: Part I - Un caos necessari.

informati.cat - Blog d'informàtica
El món de les contrasenyes és un veritable caos. Sobretot si tenim més d'una xarxa social, fem servir més d'una plataforma de compra online, serveis d'streaming, música, proveïdor de correu electrònic... En el meu cas, més de 75 contrasenyes i totes diferents... Creieu-me, és un caos necessari.

I com a caos necessari que és, hi posarem una mica d'ordre.

La contrasenya ha de ser forta
Quan donem d'alta un usuari a qualsevol servei, a l'hora de triar la contrasenya ens donen certes recomanaciones que són més o menys aquestes:

  • Longitud mínima de 12 caràcters.
  • Hem de fer servir lletres majúscules i minúscules.
  • Hi ha d'haver números.
  • Convé posar-hi símbols.

I jo afegiria que ha de ser totalment aleatòria. Hem d'evitar que aparegui qualsevol referència al nostre nom, dates assenyalades, etc.
Generació de contrasenyes "aleatòries"
Jo faig servir un programa que es diu "Safe Password Generator", és gratuit i el podreu trobar a la "Microsoft Store", el baixeu, l'instal·leu i l'obriu:

En primer lloc hem d'indicar la longitud de la contrasenya, jo acostumo a posar 12, després marcarem la opció "With Special Characters" i després generem la contrasenya fent clic a "New Password". I ja tenim generada la nostra contrasenya "aleatòria".
Per què tenir contrasenyes diferents?
La resposta és senzilla: Per seguretat.

Tenim usuari d'Instagram, de Facebook, de LinkedIn, de Twitter, Netflix, Prime, Microsoft, Google... Si fem servir la mateixa contrasenya a tot arreu, només caldrà que ens robin la de Gmail (per exemple) per poder accedir a qualsevol lloc on estiguem donats d'alta. Segur que algú deu pensar que "Això no em passarà a mi". Fins que passa.
Com recordar tantes contrasenyes?
Intentar recordar 75 contrasenyes seria una pèrdua de temps. Per sort, hi ha mètodes per no haver de recordar-les... Però d'això en parlarem en un proper article.







Back to content