Còpies de seguretat: Part II - Maquinari

Title
Go to content

Còpies de seguretat: Part II - Maquinari

informati.cat - Blog d'informàtica
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a Maquinari · 11 June 2022
Tags: seguretatmaquinaricòpiescòpia
No fa gaire vam deixar les coses clares en el primer article dedicat a les còpies de seguretat i en aquest article donaré un cop d'ull a diferents opcions de maquinari on fer les còpies.

Disc dur a pèl:
El sistema més senzill i més econòmic és el disc dur extern. La inversió que haurem de fer serà força baixa, tenint en compte el volum de dades a copiar.

Posant d'exemple el meu cas: tinc prop de 400GB de dades, i faig una còpia completa cada dilluns i la resta de dies de la setmana faig còpies diferencials (només de les dades modificades). Tinc dos discs durs externs que vaig alternant cada dilluns. Sumant el cost de les dues carcasses externes i els dos discs durs, no vaig gastar més de 120€.
A favor:
  • Molt econòmic.
En contra:
  • Les còpies s'han d'executar manualment.
  • La transferència de dades via USB és lenta.
Conclusió:
Un mitjà factible si el volum de dades a copiar no és massa elevat. Només apte per a persones metòdiques i constants (això d'executar còpies manualment...) Recomanat per a microempreses i autònoms, però amb certes reserves, ja que la fragilitat dels discs durs pot ser un hàndicap.

Servidor NAS:
Els sistemes NAS ens faciliten la vida d'una manera exagerada. En realitat són ordinadors, però orientats a servir i gestionar dades.

En aquest cas la inversió inicial serà força elevada. Tinguem en compte que com a mínim, necessitarem un NAS de dos discs.

Un sistema de dos discs té un cost d'entre 120 i 220€ als quals hem d'afegir el cost dels discs durs. Donat que els sistemes NAS són força exigents no ens valdrà un disc dur qualsevol. El fabricant de discs durs Western Digital té la línia de productes Red que són discs durs pensats per a sistemes NAS. Un disc dur d'1TB té un cost que està entre els 60 i 90€ depenent del distribuïdor.

Un altre aspecte que no podem oblidar: Un sistema NAS requereix d'una mínima infraestructura de xarxa de dades CABLEJADA.

Però amb això no n'hi haurà prou. Caldrà també un disc dur extern on replicar el NAS per a una major seguretat.
A favor:
  • Sistema més segur, els dos discs durs del NAS són clons, així que si falla un, l'altre segueix operatiu.
  • Còpies desateses.
  • Es pot treballar mentre es fa la còpia.
En contra:
  • Inversió inicial és elevada.
  • Requereix de cert manteniment i control.
  • Requereix d'una configuració tant d'usuaris com de permisos d'accés.
Conclusió:
Un mitjà molt segur que ens garanteix que les dades copiades estiguin disponibles. Ideal per a grans volums de dades i/o per a microempreses i autònoms.
Núvol:
Avui dia trobem serveis com OneDrive, GoogleDrive o Dropbox (i n'hi ha molts més) que ens ofereixen un espai gratuït que ens pot anar molt bé per fer còpies de seguretat. No oblidem que les dades que hi posem no estaran sota el nostre control i, per tant, haurem d'aplicar mesures de seguretat fortes: contrasenya forta, activar el 2FA, utilitzar aquest espai exclusivament per a les còpies de seguretat, i encriptar les còpies.

Si tenim un gran volum de dades podem contractar una ampliació de l'espai. Hi ha tarifes que van des dels 2€ al mes fins als 99€ anuals. Dedicaré un article a parlar d'aquests serveis.
A favor:
  • Espai gratuït.
  • Còpies desateses.
  • No fa falta estar pendents d'intercanviar mitjans.
En contra:
  • Espai molt reduït (en serveis gratuïts).
  • Hem d'extremar les mesures de seguretat.
Conclusió:
Molt útil per a volums petits de dades si optem per serveis gratuïts.  Si gestionem bé el sistema de còpies ens pot estalviar molts maldecaps si tenim una pèrdua de dades. Indicat per a empreses i autònoms que només treballen amb documents de text i programes de gestió fiscal i comercial.
Cintes magnètiques:
Quan parlem de cintes sembla que fem un salt enrere en el temps, però us puc assegurar que aquest és el sistema més fiable i més usat per a la còpia i emmagatzematge de grans volums de dades.
Necessitem un maquinari específic (unitat LTO) i mitjans específics (cintes LTO). També és recomanable fer servir programari específic i amb contracte de manteniment/actualitzacions.
Si bé és un mètode pensat per a empreses mitjanes i grans (pel seu cost elevat) és molt recomanable per a microempreses i autònoms que es dediquen a la fotografia o a la producció audiovisual.
A favor:
  • Gran capacitat d'emmagatzematge, fins a 150TB sense compressió.
  • Durabilitat molt elevada. Podem guardar una cinta fins a trenta anys (dades teòriques).
En contra:
  • Inversió inicial elevada.
  • Operativitat seqüencial (no podem afegir o treure fitxers).
Conclusió:
Ja que la inversió inicial és molt elevada, aquest mètode només el recomanaria a empreses amb volums enormes de dades o, com ja he dit, a fotògrafs o videògrafs professionals que han d'emmagatzemar projectes a llarg termini.
Qüestió de seny:
Oblideu-vos d'experiments estranys, això de fer servir un pendrive, o fer còpies de les dades en una carpeta diferent del mateix disc dur és un insult a la intel·ligència.
Recomanacions finals:
  • No penseu que "això no em passarà a mi". Les pèrdues de dades són reals i molt freqüents. Un desastre informàtic pot portar una empresa a la més absoluta ruïna.
  • No us plantegeu l'adquisició d'un sistema de còpies de seguretat com a una despesa sinó com a una inversió.
  • Sigui quina sigui l'opció que trieu, sigueu metòdics. De res serveix invertir en un sistema de còpies de seguretat si després no en fem un seguiment.
  • Avalueu quin seria el cost de perdre tota la informació.

Aviat tindré enllestida la tercera part d'aquest monogràfic on parlaré del programari específic per a còpies de seguretat.

Si teniu algun dubte podeu plantejar-lo al formulari de contacte.



Back to content