Seguretat i xarxa Wi-Fi

Title
Go to content

Seguretat i xarxa Wi-Fi

informati.cat - Blog d'informàtica
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a Seguretat · 8 August 2022
Tags: seguretatxarxawifiwifi
Començaré aquest article dient una obvietat: La millor manera d'evitar que ens robin la xarxa Wi-Fi és deshabilitar-la i connectar via cable.
Dit això… Us haig de demanar perdó perquè no podré ser gens específic i no podré explicar pas per pas i amb precisió com es configura cada router. Tingueu en compte que cada operador té el seu propi router (o routers...) i m'és materialment impossible fer un manual per a cada un d'ells. Em limitaré a donar uns quants consells i explicar de manera genèrica on s'han d'aplicar les configuracions.
Bé, anem per feina: Què hauríem de fer per evitar que ens robin la Wi-Fi?
Canvi de nom de la xarxa (SSID) i contrasenya:
Per a fer aquesta, i les següents, operacions recomano connectar un ordinador per cable al router perquè ens evitarà mal de caps si alguna cosa no rutlla del tot bé.
Aquests canvis els farem accedint al router des de qualsevol navegador (Firefox, si us plau!). Per norma general les adreces per a accedir-hi són 192.168.0.1 o bé 192.168.1.1. Se'ns demanarà un nom d'usuari i una contrasenya que ens haurien de donar des de la companyia amb la qual hem contractat el servei d'internet.
Un cop hàgim accedit al router haurem de dirigir-nos al punt que fa referència a la configuració del Wi-Fi i fer els canvis de nom SSID i la contrasenya. Pel que fa a la contrasenya, us recomano que sigui tan llarg acom se'ns permeti i que contingui números, majúscules i minúscules.
Limitar el nombre d'adreces IP que s'assignaran automàticament:
Cada dispositiu que es connecta a una xarxa se li assigna una adreça única. Aquesta adreça s'anomena IP. Està formada per quatre grups de números, separats per un punt, que van del 0 al 255.
Accedirem a la part de configuració del router que fa referència a DHCP. Hi trobarem un apartat on se'ns fa referència al rang d'adreces IP que s'assignaran mitjançant DHCP. Si per exemple volem connectar 5 dispositius en total (tant per cable com per Wi-Fi) definiríem el rang des de 192.168.0.100 fins a 192.168.0.104.
Esbrinar les adreces MAC dels nostres dispositius:
Tots els dispositius disposen d'una adreça única i exclusiva anomenada MAC address (Media Access Control address, si no recordo malament). Aquesta adreça la componen sis grups de dos dígits hexadecimals.
Aquí en teniu un exemple: a1:f9:00:ff:ab:17.
Caldrà doncs que prenem nota de cada MAC address de cada dispositiu que volem connectar al router tant per cable com per Wi-Fi. Haurem de tenir en compte que dispositius com els ordinadors portàtils tindran MAC address de Wi-Fi i de connexió de cable.
Un cop més, des de la configuració del router haurem de cercar l'apartat que faci referència al filtrat per MAC address i afegir-hi les dels nostres dispositius.
Ara ja tindríem una mica més protegida la nostra xarxa Wi-Fi i teòricament només s'hi podrien connectar els nostres dispositius, ja que el router filtraria les MAC address i les que no reconegui no les deixaria passar.
Si volguéssim anar una mica més enllà, podríem canviar la configuració a l'apartat de Wi-Fi perquè el nom de la xarxa (SSID) estigués ocult. Això si, per a connectar un dispositiu per Wi-Fi hauríem d'introduir manualment el nom de la xarxa doncs no ens sortiria a la llista de xarxes a l'abast.
Ahh! Per cert… A l'hora de remenar "dins" del router no tingueu por… si feu alguna cosa malament i tot deixa de funcionar… sempre hi ha l'opció de retornar a la configuració de fàbrica fent un reset al router. Tingueu en compte que necessitareu un clip per a poder prémer aquell botó. I per a major seguretat al manual del vostre router hi podreu trobar les instruccions de com fer-ho.
Espero que aquest article us hagi servit per a aclarir els punts més importants per a la seguretat de la xarxa Wi-Fi.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Back to content